Mladí Kamzíci po MMSR túto sezónu strieborní v Lige starších žiakov

Mladí Kamzíci po MMSR túto sezónu strieborní v Lige starších žiakov

V sobotu 8.4.2023 sa na popradskom zimnom štadióne skončil finálový turnaj Ligy starších žiakov AA. V poslednom dueli si to o titul rozdal Slovan Bratislava a domáci HK ŠKP Poprad. Úspešnejší boli mládežníci z hlavného mesta Slovenska, ktorí domácich dokázali poraziť 6:0. Z bronzových medailí sa tešili hráči Banskej Bystrice, ktorí zdolali Žilinčanov 7:5.

Zápas o zlato mal vynikajúcu úroveň podporenú dobrou atmosférou na tribúnach. Slovanisti v prvej tretine strelecky dominovali. Popradského brankára Martina Beňa zamestnali až 19 pokusmi a dočkali sa jedného gólu. V sieti skončila strela Ondreja Husáka, po ktorej prepadol puk cez lapačku do siete. V druhom dejstve Bratislavčania nevyužili presilovku o dvoch hráčov ani dlhú početnú výhodu po päťminútovom vylúčení Kristiana Rezničáka. Mohli sa však oprieť o spoľahlivo chytajúceho Filipa Hornáčeka, ktorý eliminoval viaceré veľké šance súpera. Začiatok tretej tretiny patril Popradu. Domáci si vytvorili tlak aj príležitosti na skórovanie, ale neboli efektívni. Naopak, Slovan strieľal góly. V rozmedzí 48. až 57. minúty dosiahol hetrik Matej Stankoven, po jednom zásahu pridali Jegor Burov so Sebastiánom Haborákom. 

SLOVAN Bratislava-mládež - HK ŠKP Poprad 6:0 (1:0, 0:0, 5:0)

Góly: 11. Husák (Bereš, Válek), 48. Burov (Fecko), 49. Stankoven (Trebula), 52. Haborák (Potočka, Morávek), 55. Stankoven (Floriš, Šramatý), 57. Stankoven (Šramatý, Kadlečík). Vylúčenia (2 min.): 6:7, navyše Haborák (BA), Rezničák a Olekšák (obaja PP) na 5+DKZ presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 50:35. Rozhodovali: M. Korba - Babjak, Pribula.

Hokejisti Banskej Bystrice a Žiliny vstupovali do záverečného zápasu na turnaji s vedomím, že víťaz ich vzájomného súboja získa bronzové medaily. Góly začali padať až v druhej tretine, v ktorej sa zmenilo skóre až deväťkrát. Žilinčania v nej síce dvakrát viedli, ale súper skóre otočil a v 38. minúte svietil na výsledkovej tabuli stav 5:3 v prospech Banskej Bystrice. Vlci do prestávky znížili vďaka Dávidovi Olejníkovi a v 45. minúte vyrovnal v presilovke Lukáš Urdák, ktorému asistovala Nela Lopušanová. Krákto po presnej prihrávke ju však atakoval protuhráč a slovenská reprezentantka pre zranenie zápas nedohrala. Barani využili jej absenciu aj nedisciplinovanosť Žilinčanov. V 52. minúte rozhodol v presilovke o dvoch hráčov Michal Plančár. V závere pridal poisťujúci gól strelou do prázdnej bránky Juraj Šimko.

BARANI Banská Bystrica - VLCI Žilina 7:5 (0:0, 5:4, 2:1)

Góly: 25. Plančár (Čunderlík, Ondrejčák), 29. Grečmal (Čunderlík), 31. Grečmal (Čunderlík, Ondrejčák), 35. Sasák (Šimko), 38. Dilík (Šimko), 52. Plančár (Dilík), 59. Šimko (Grečmal) - 22. Olejník (Macák, Vajko), 27. Lopušanová (Vajko), 37. Urdák (Lopušanová, Macák), 40. Olejník, 45. Urdák (Lopušanová, Macák). Vylúčenia (2 min.): 6:7, navyše Čunderlik (BB) trest v hre a Švantner (ZA) na 5+DKZ, presilovky: 3:4, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 36:32. Rozhodovali: T. Orolin - Uličný, Lukáč.

KONEČNÁ TABUĽKA

  1. SLOVAN Bratislava-mládež 3 3 0 0 0 29:6 9

  2.  HK ŠKP Poprad 3 2 0 0 1 14:9 6

  3.  BARANI Banská Bystrica 3 1 0 0 2 10:20 3

  4.  VLCI Žilina 3 1 0 0 2 11:29 0

INDIVIDUÁLNE OCENENIA

Najlepší brankár: Martin Beňo (HK ŠKP Poprad)
Najlepší obranca: Jakub Floriš (SLOVAN Bratislava-mládež)
Najlepší útočník: Andreas Straka (HK ŠKP Poprad)
Najužitočnejší hráč turnaja: Timur Trebula (SLOVAN Bratislava-mládež)

Miroslav Škovira (tréner HK ŠKP Poprad): „Určite sme spokojní s medailou. Finálový súper z Bratislavy mal veľmi vysokú kvalitu. My sme zrejme trochu doplatili na šírku kádra. Prvé dve formácie mali svoju silu, no tretiu sme boli radi, že sme vôbec poskladali. Turnaj ale hodnotím veľmi úspešne. Vstúpili sme do neho dobre, druhý zápas proti Banskej Bystrici bol vyrovnaný až do 40. minúty. Posledný duel mal dobrú atmosféru, to sa dá povedať o celom podujatí. Ide o zaujímavý formát pri tejto vekovej kategórii.“

Dominik Danko (kapitán HK ŠKP Poprad): „Dnes nám to nevyšlo, zápas sme neodohrali dobre. Druhé miesto je však pekný úspech. O výsledku duelu rozhodol druhý gól, ktorý by som nazval zlomovým. Dovtedy sme sa súpera držali, navyše sme mali veľmi veľa šancí na vyrovnanie. To sa nám ale nepodarilo a súper výsledkovo odskočil.“

Ing. Anton Danko (predseda správnej rady HK ŠKP Poprad a primátor mesta Poprad): „Ak by nám niekto pred turnajom povedal, že v poslednom zápase budeme bojovať o titul, boli by sme spokojní. Prehra v ňom ale trochu mrzí. Treba však objektívne povedať, že Slovan mal vyrovnanejšie mužstvo. Striebro ale považujeme za úspech. Čo sa týka organizácie, mužstvám sme vytvorili na turnaji špičkové podmienky. Mesto Poprad bolo spoluorganizátorom turnaja a tiež prispelo k úspešnému priebehu majstrovstiev Slovenska tejto vekovej kategórie. Tešia nás aj pochvalné slová od chlapcov z Bratislavy, ktorým sa tu tiež páčilo. Boli radi, že sme sa o nich takto postarali a uznali, že takýto turnaj ešte v kariére nezažili