V mládežníckych reprezentáciách nominovaní viacerí mladí Kamzíci

V mládežníckych reprezentáciách nominovaní viacerí mladí Kamzíci

Slovenské mládežnícke hokejové kategórie čakajú počas najbližšej asociačnej prestávky zaujímavé medzinárodné konfrontácie. Na týchto turnajoch nebudú chýbať v dresoch s dvojkrížom na hrudi ani naši talentovaní Kamzíci.

Šestnástku čaká turnaj v Příbrame či atraktívny prípravný súboj s dorastencami Sparty Praha. V nominácii sa nachádzajú aj zástupcovia klubu HK ŠKP Poprad – Dominik Danko a Andreas Straka. Medzi náhradníkmi figuruje Lukáš Knapík.

Hlavný kouč Ivan Králik prezradil plány pre blížiace sa podujatie: „Budeme predovšetkým pracovať na tom, aby nám vydržala strelecká potencia. V každom zápase na augustovom turnaji sme dokázali vystreliť na bránku viac ako tridsaťkrát. Nedali sme však veľa gólov, čo velí k práci na efektivite zakončenia. Na tréningoch si určite preberieme aj ďalšie detaily vrátane riešenia herných situácií a bránenia v obrannom pásme. Z hľadiska teórie máme veľa záležitostí, ktoré chceme s chlapcami prebrať. Času je však menej, preto ich musíme správne nadávkovať a veriť, že hráči zužitkujú v zápasoch všetko, čo si povieme.“

Sedemnástka sa zúčastní domáceho Turnaja štyroch krajín. Slovo „domáceho“ je pre popradských fanúšikov na mieste, keďže sa naši mladí reprezentanti stretnú s výbermi Nemecka, Švajčiarska a Francúzska (10. – 12. november) v Poprade. Slováci odohrajú svoje duely vo štvrtok a piatok o 17:00 a sobotu o 15:00. V nominácii sa nachádza aj hráč HK ŠKP Poprad Simon Semančík.

K ambíciám svojho tímu na domácom podujatí v Poprade sa vyjadril aj hlavný tréner Rastislav Paľov: „Domáci turnaj chceme vyhrať. Chceme byť aktívni, agresívni pri hre s pukom v útočnom pásme. To isté platí aj o obrane. Chceme ukázať kvalitný bekček, obetavosť pri blokovaní streľby. Chceme, aby hlavným atribútom nášho úspechu bol dobrý výkon založený na tímovom poňatí hry.“

Osemnástka vycestuje na turnaj do nemeckého Füssenu. Tréner Tibor Tartaľ nominoval medzi náhradníkov hráča HK ŠKP Poprad Milana Juliana Vrabeľa. „Chceme byť dobrí vo forčekingu, hrať agilne s pukom na hokejke, zároveň tvrdo v obrannom i útočnom pásme. Zostavili sme tím z hráčov, od ktorých chceme, aby sa zžívali čoraz viac s touto identitou, osvojili si systémové prvky a ukázali sa nám v medzinárodnej konfrontácii,“ dodal Tibor Tartaľ.

Reprezentácia do 20 rokov absolvuje poslednú turnajovú previerku pred majstrovstvami sveta juniorov, ktoré sa uskutočnia tradične koncom decembra a začiatkom januára v kanadských mestách Halifax a Moncton. Hlavný tréner Ivan Feneš nominoval aj hráčov HK ŠKP Poprad Maroša Mešára a Markusa Surového. Medzi náhradníkmi budú na svoju šancu čakať Sebastián Nahalka a Patrik Sokoli.

„Vieme, že máme kvalitu v útoku. Posledné turnaje, vrátane MS, nám však ukázali, že potrebujeme zlepšiť defenzívu a na to sa chceme zamerať. V útoku sme nemali problém vytvoriť si príležitosti, ale súperom sme ponúkali veľa možností na protiútoky a zároveň sme neboli dôrazní v predbránkovom priestore. Ak spojíme kvalitné výkony brankárov s dobrou defenzívou a ofenzívou, môžeme byť úspešní. Čo sa týka nabitého programu vo Švajčiarsku, nevidíme v tom problém. Hráči síce budú čeliť únave, ale práve vďaka tomu uvidíme ich charakterové vlastnosti aj to či, sú schopní odolať tlaku,“ vyjadril sa tréner Ivan Feneš.